This is a free Purot.net wiki
  • View:

Aihekuvaus

Sisältöalue

Aihekuvaus

Aihealue ja sen alustava kohdentaminen

 

Opinnäytetyön aiheena on Virtuaalikylään (www.virtuaali.info) luotava hevostalouden perustutkintojen työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen tukimateriaali. Pääkohteena olisivat työssäoppimispaikkojen työpaikkaohjaajat, mutta materiaali olisi yhtälailla hyödynnettävissä myös opiskelijoille ja oppilaitosten opetushenkilöstölle.

 

Työ nojautuu hevostalouden ammatillisen perustutkinnon perusteisiin (24/011/2009), josta kohteiksi poimitaan kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnonosat 4.1.1 Hevostenhoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen sekä 4.1.2 Yrittäminen hevostalousalalla (?). Lisäksi otetaan mukaan kaikille valinnaisista ammatillisista tutkinnonosista 4.4.16 Tallin ja talliympäristön hoitaminen, joka on yleisesti valittu tutkinnonosa alan oppilaitoksissa. Mahdollisesti työhön tulee mukaan joitakin muitakin tutkinnonosia.

 

Työllä halutaan myös edistää innovatiivisuutta hevosalan koulutuksessa ja tuoda Virtuaalikylään yleiseen käyttöön etenkin työssäoppimisen avuksi erilaisia sosiaalisen median keinoja, kuten mobiiliohjaus ja QR-kooditekniikka. (Quick Response, 2-ulotteinen viivakoodi)

 

 

Työelämälähtöisyys ja työelämän kehittäminen

 

Työelämälähtöisyys toteutuu kahtakin kautta. Ensinnäkin työ tuottaa opetuksessa hyödynnettävää materiaalia, mikä on olennainen osa opinnäytetyöntekijän työtä ja työyhteisöä Ylä-Savon ammattiopiston hevostalouden koulutuspäällikkönä, jonka yhtenä tärkeänä työnkuvana on nimenomaan koulutuksen kehittäminen johtamassaan yksikössä.  Samalla työ palvelee myös muita alan oppilaitoksia, koska työn toimeksiantajana toimiva Virtuaalikylän ylläpito ja julkaisuympäristö Virtuaalikylä tuottavat materiaalia kaikkien vapaaseen käyttöön.

 

Toiseksi työn on myös tarkoitus hyödyntää hevosalan yrityksiä kautta Suomen niiden toimiessa työssäoppimisyrityksinä hevostalouden ammatillisille oppilaitoksille. Virtuaalikylään luodaan yrittäjille työssäoppimisen tukiympäristö ja sen ohella heille annetaan samaa kautta käyttöön uusia työssäoppijoiden ohjausmenetelmiä, kuten edellä kerrottu mobiiliohjaus.

 

 

 

 

Opinnäytetyön tavoitteet ja merkitys

 

Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää uudenlaista opetusmateriaalia verkkoon soveltamalla uutta tutkimustietoa ja hyödyntämällä verkossa jo olevaa valtakunnallista Virtuaalikylää, joka on opetushallituksen hankkeena tuotettu luonnonvara- ja ympäristöalan virtuaalinen oppimisympäristö. Etenkin hevosala kaipaa uusia innovatiivisia toimintaratkaisuja ja tämä työ tarjoaa yhden pienen murusen sillä sektorilla.

 

 

Työn toteuttaminen

 

Opinnäytetyön tekeminen tapahtuu osittain tekijän omana kehittämistyönä, mutta osin myös osana Hämeen ammattikorkeakoulun hallinnoiman Mobiilisti-hankkeen käytäntöön soveltamisen alustana hevostalouden koulutuksessa. Työn toimeksiantajan edustajana tulee toimimaan Virtuaalikylän ylläpidosta projektikoordinaattori Menna Rantala. Lisäksi työn toteuttamisessa tehdään yhteistyötä opinnäytetyöntekijän oman työorganisaation lisäksi muiden alan oppilaitosten opetushenkilöstön kanssa.

 

Työn toteuttamisen taustaksi on tarkoitus tehdä kartoittava kysely hevostalousalan oppilaitosten opetushenkilöstölle ja näiden oppilaitosten työssäoppimispaikoille eli hevosalan yrityksille Suomessa. Kyselyn sisältöä ei ole vielä tarkemmin mietitty, mutta yhtenä osana kartoitetaan sosiaalisen median tarvetta ja käytettävyyttä työssäoppimisen tueksi.

 

 

Alustava aikataulu

 

Opinnäytetyön aikataulun suunnitelma tässä vaiheessa marraskuun 2011 alussa on seuraava:

·         Työn sisältö hahmottuu viikkojen 4244 aikana.

·         Ensimmäinen ja alustava ConnectPro palaveri Virtuaalikylän ylläpidon kanssa opinnäytetyön aiheesta ja sisällöstä 3.11.2011.

·         Seuraava Verkkopalaveri on sovittu Virtuaalikylän kanssa 1.12.

·         Tapaaminen Virtuaalikylän ylläpidon kanssa toteutuu 15.12. Mustialassa, Hämeen ammattikorkeakoululla Tammelassa Virtuaalikylän ylläpitäjien vuosittaisilla yhteistyöseminaaripäivillä.

·         Työsuunnitelma esitetään tammikuussa 2012.

·         Kysely toteutetaan helmi-maaliskuussa.

·         Työn esittely maaliskuun lopulla (29.30.3.12) hevostalousoppilaitosten yhteistyöpäivillä Kaustisilla.

·         Työtä työstetään kesän aikana.

·         Väliseminaari (?) pidetään heti syksyn 2012 alussa.

·         Työtä esitetään syksyn 2012 Virtuaalikylän seminaarissa.

·         Opinnäytetyön seminaari pidetään marraskuussa 2012.

·         Kypsyysnäyte tehdään viimeistään joulukuussa, niin että valmistuminen tapahtuisi vuoden 2012 puolella.

 

3.11.2011 Arja Aalto

Aihekuvaus

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Älkää välittäkö tekstin muotoilusta. Kopioitu suoraan Word-tiedostosta, niin heittää vähän. Liitän alkuperäisen tiedoston, kun saan ajettua sen pdf:ksi. Arja
arjaaalto   (10.02.2012 12:02)